Bjørkeved

Bjørkeved

Vi selger norsk, naturtørka bjørkeved. Virket felles vinterstid på det indre Østlandet. Produksjonen foregår i luftige omgivelser på en gård på Finnskogen, der veden kappes og kløyves klar til tørking ute. I ei lang li tørkes fyringsveden av sol og vind en hel sesong. Så pakkes den ferdig tørka veden for hånd i letthåndterlige 40liters sekker.

Bjørkeved er enklest og best for miljøet

Bjørkeveden er renslig og funksjonell. Den tar seg godt ut i stabel og i vedkorga ved peisen, med dekorativ never og lyst treverk. Den lukter til og med godt.

Bjørk egner seg for åpent ildsted, siden den ikke spraker med gnister. Du får ikke kvae på hendene. Du fyrer likevel mest effektivt og miljøvennlig i et lukket ildsted av nyere type, der forbrenningen får mest energi ut av veden, og samtidig minimerer utslipp av partikler til svevestøv.

Det er flere fordeler med harde tresorter - vedskiene brenner og gløder lenge, og det er et mindre volum som skal transporteres og lagres. Bjørk er harde tresorten vi har rikelig av i Norge.

Vedfyring er klimanøytral energi fordi veden kommer fra skog som binder karbon. Trærne lagrer solenergien ved å bygge trefiber av vann og karbon fra lufta. I tillegg lagres mye karbon under jorda i rotsystemene. Ved forbrenning henter vi ut solenergien til oppvarming, og karbonet fra veden går i sirkulasjon igjen. Hvis vi ikke brukte treet til ved, men lot det råtne i skogen, ville energien gå til sopp, mikrober og biller, og like mye karbon bli sluppet ut i atmosfæren igjen.

Bjørkeved fra Trondheim Vedsentral er naturtørka uten energibruk, og fra Norge, altså kortreist. Alt dette er bra for klimaet! Vi anbefaler bruk av moderne ovner og peisovner, for å minimere utslipp av partikler.

Norsk bjørkeved i sekk 30cm

Lengden på vedskiene er 30cm, pluss/minus 1 cm. Det passer inn i de fleste ovner, og egner seg også godt til å fyre i åpen peis, om du har det.

Les mer

Norsk bjørkeved i sekk 25cm

Kortere ved til alle bruksområder. Garantert mindre enn 20% fuktighet. Ca. 15 kg ved 20% fuktighet.

Les mer